bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!
28 May 2018

NOS/NPO - WK Voetbal beter in beeld dan ooit bij NOS/NPO dankzij experiment met Ultra HD

Eerste Nederlandse live uitzending in high dynamic range

Het WK voetbal in Rusland (14 juni – 15 juli) is bij de NPO live op tv te zien in UltraHighDefinition TV. Dit betekent een vier keer zo hoge resolutie als HD met meer kleuren en meer contrast, dus meer en betere pixels. Nederland is één van vijftien landen ter wereld waar het WK in Ultra HD wordt uitgezonden.

Nieuwste generatie televisie

NPO en NOS willen, nu de techniek voldoende volwassen is geworden qua specificaties en standaarden, als publieke omroep voorop lopen qua innovatie en uitzoeken wat er nodig is om de nieuwste generatie televisie bij de mensen thuis te krijgen. Wat is er nodig om het uit te zenden? Wat is er nodig om het te produceren? De wedstrijden van het WK zijn bij uitstek geschikt voor een haarscherp beeld. Het betreft nu nog een experiment, maar Ultra HD is sterk in opkomst. Meer dan de helft van alle televisies die worden verkocht is met Ultra HD.

Technische specificaties

Tijdens het WK is er een speciale versie van NPO 1 beschikbaar via deelnemende distributeurs, waar de wedstrijden in UHD worden uitgezonden. Kijkers hebben een geschikte settop box en tv nodig om in Ultra HD TV te kunnen kijken via deelnemende distributeurs (satelliet, kabel of IP TV). Naar verwachting zullen in totaal enkele tienduizenden Nederlanders tijdens dit WK hier al gebruik van kunnen maken.

Het UHD signaal is volgens DVB UHD-1 Phase 2 specificatie, in dit geval 4K resolutie en HLG high dynamic range, wide color gamut volgens BT2020.

Samenwerking

Uniek aan dit experiment is de samenwerking tussen alle partners: van NPO en NOS, via EBU en VRT, RedBee Media, United, Ateme, distributeurs en schermleveranciers. Hieraan zijn sinds het najaar van 2017 maanden van intensieve voorbereiding voorafgegaan.

De bijdrage die United hiervoor levert is essentieel voor NOS/NPO als broadcast partner tijdens het WK vanuit Moskou. Omdat de huidige infrastructuur van NOS/NPO na diverse tests nog niet voldeed aan het transport en verwerking van Ultra HD is ervoor gekozen een experimenteel kanaal op te zetten. RedBee Media (MCR) zorgt voor het transport waarin het signaal wordt geupconvert van HD naar Ultra HD en United verzorgt de sturing vanuit Studio 7 richting de Master Control Room (MCR) op het moment dat de wedstrijd wordt geschakelt. Op die manier kunnen de de voetbalfans optimaal genieten van UHD HDR content.

overzicht Remote Ingest Box (RIB) United komt met de groot...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!