bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!
4 September 2017

UNITED en Skyhigh TV produceren baanbrekend mixed reality kinderprogramma voor AVROTROS en NPO Zapp

HILVERSUM - Een 360 graden groene studio, zes camera´s rondom de studiovloer, optische tracking, aangevuld met de nieuwste technologie op het gebied van augmented en virtual reality zorgen voor een baanbrekende mixed reality tv-productie: Smart&Dart.

Achter de schermen bij Smart&Dart.

Twee teams nemen het in een kennisspel tegen elkaar op in een enorme ‘dome’ met publiek, bewegende schermen, en decorstukken die in werkelijkheid niet bestaan. Ze worden gegenereerd door de mixed reality-techniek van United.

Door de korte tijd tussen registratie en uitzending moest het programma van AVROTROS ‘Live on Tape’ geregistreerd worden. Geen correcties in postproductie, dus. Het was zaak om het in één keer goed te doen.

Mixed reality brengt de fysieke en virtuele wereld samen, door virtuele 3D-elementen toe te voegen aan de werkelijke wereld, de studio van Smart&Dart. Bovendien worden fysieke en virtuele elementen als licht en schermen gezamenlijk en synchroon aangestuurd.

Honderden speciale stickers op het plafond van de studio worden door speciale tracking camera’s geregistreerd om de juiste positie voor de 3D-objecten te bepalen ten opzichte van de uitzendcamera’s. “Vroeger bepaalde de koopvaardij aan de hand van de sterren hun locatie in de wereld, nu doet een tracking camera hetzelfde, maar dan aan de hand van de kleine stickertjes in een studio”, verklaart Gerard de Vries, technisch projectleider voor het virtuele deel van deze productie. “Er kan zelfs, door het gebruik van de data uit de lens van de camera ingezoomd en scherp gesteld worden op de virtuele elementen in de studio.”

United gebruikt onder meer software gebaseerd op de Unreal Engine die initieel ontwikkeld is voor de gaming industrie . “Het geeft ons de ruimte creatief te zijn”, zegt Remco Bogaard, regisseur van Smart&Dart. “We kunnen zelf bepalen of we bepaalde objecten wel of niet in beeld brengen.”

“Het is heel erg mooi dat we deze productie namens AVROTROS hebben mogen maken”, zegt Linda Zuidinga, uitvoerend producent bij Skyhigh TV. “Mixed reality geeft een extra dimensie aan tv en we gaan zeker kijken of we het bij andere programma’s ook kunnen inzetten.”

In Smart&Dart, gepresenteerd door Buddy Vedder, moeten twee teams moeilijke quizvragen beantwoorden. Is er een vraag goed, mag er met een dartpijl een zo hoog mogelijke score worden gegooid.

Smart&Dart is vanaf maandag 4 september, elke werkdag, om 17.20 uur te zien bij AVROTROS op NPO Zapp.

 

overzicht On Demand steeds belangr... United biedt eigen RF-op...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!