bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!

United verzorgt gehele postproductie dramaserie Zomer in Zeeland

Zomer in Zeeland is een nieuwe dramaserie, geproduceerd door IDTV en binnenkort te zien op SBS6. De gehele postproductie was in handen van UHD-specialist United. De serie is gedraaid in UHD wat een enorme datastroom opleverde. Hoe ga je daar mee om? Een innovatieve workflow bleek de oplossing.

Beeld, geluid, colorgrading; het hele proces van postproductie voor de nieuwe tragikomische serie, met in de hoofdrollen onder meer Daniël Boissevain en Jennifer Hoffmann, is verzorgd door United.

Dat is redelijk uniek te noemen, stelt Bob Soetekouw, de editor die het eerste seizoen van de IDTV-productie heeft gemonteerd. “De meeste dramaseries worden gemaakt door kleine montagehuizen, niet door een groot facilitair bedrijf als United. Het zijn soms zelfs eenpitters. Maar die hebben vaak niet de benodigde technische kennis om omvangrijke UHD-producties goed te managen”, legt Soetekouw uit. “Niet gek ook: waar laat je al die terabytes aan data?”


Lees meer Backstage

United verzorgt gehele postproductie dramaserie Zomer in Zeeland


“Je moet je voorstellen: er waren 72 draaidagen voor in totaal 12 afleveringen. Dat levert, even snel uitgerekend, zo’n drie-en-een-halve speelfilm aan materiaal op”, gaat Soetekouw verder. “Dat is dus heel veel, zeker voor Nederlandse begrippen.” Niet in de laatste plaats omdat er gebruik werd gemaakt van de Arri Alexa, een high end UHD-camera. “Die produceert prachtige filmische beelden, maar genereert ook een enorme hoeveelheid aan data.”

Innovatieve automatische workflow

De kunst is dan om al die mooie opnamen op een goede manier te verwerken. United kwam, na uitgebreid overleg met de betrokken crew, tot een innovatieve workflow. De essentie: de metadata (technische opname gegevens) verkregen uit de camera’s werd door het hele proces als leidraad gebruikt, legt consultant van United Thijs van de Kamp uit. “Het ging om een gigantische hoeveelheid data. Deze data was weggezet in onze datacenters, maar moest snel weer terug te halen zijn door de verschillende partijen. De uitdaging was om ervoor te zorgen dat verschillende partijen zonder problemen bij de content konden komen, zonder dat ze elkaar of het systeem in de weg zaten.”

Het resultaat was een compleet geautomatiseerd systeem, waarbij editor Soetekouw bijna dagelijks via een ftp-server nieuwe opnamen kon binnenhalen, verwerkt tot makkelijk monteerbare HD-bestanden. De audio werd los opgenomen en via de workflow automatisch synchroon gelegd met het beeld. Als een kant-en-klaar pakket ontving de editor dit in een bin van edit-programma Avid. Dat alles was eerder al met behulp van de metadata van de Arri Alexa camera gerubriceerd per draaidag, om het overzicht niet te verliezen. “Vanaf verschillende locaties kreeg ik ‘continuity’-lijsten die bijgehouden werden tijdens het draaien. Informatie met betrekking tot specifieke scènes, zodat ik dan later al het materiaal makkelijk kon terugvinden”, zegt Soetekouw.

Was er een montage klaar, dan gebruikte de editor de server en de metadata om de boel naar de afdeling kleurcorrectie (colorgrading) binnen United te versturen. Zo was er één centraal punt, een alles-in-een oplossing waar beeld, geluid, montage en kleurcorrectie automatisch samenkwam. Van de Kamp: “We wilden een werkbare situatie creëren waarbij zowel de high res-bestanden als de lage resolutie bestanden automatisch verwerkt werden. Dat is op deze manier goed gelukt.”

‘De lijnen waren door de goede workflow zo kort, dat het net was alsof we bij elkaar in het pand zaten’

Dat was onder meer handig wanneer Soetekouw aan de gang ging met visual effects. ‘Er is bijvoorbeeld een scene waarbij vuurwerk richting een publiek vliegt. Dat kun je natuurlijk niet in het echt doen. Dus zijn er aparte scenes geschoten waarbij vuurwerk in het rond werd geschoten en die combineerde ik dan in After Effects met het publiek.”

‘Alsof we bij elkaar zaten’

“Daar had ik wel het ruwe UHD-materiaal voor nodig”, vertelt de editor, die uiteindelijk een paar maanden bezig was met de montage. “Ik zocht dan het desbetreffende shot op, en plukte vanuit Avid een bestand met de metadata-gegevens. Dat bestand zette ik vervolgens op de ftp-server en via de geautomatiseerde workflow kreeg ik de originele opname terug. Heel handig. De lijnen waren door de goede workflow zo kort, dat het net was alsof we bij elkaar in het pand zaten”, glimlacht hij.

Hij noemt met het proces rondom audionabewerking nog maar eens een voorbeeld. “Soms hoorde ik bij een opname een lelijke brom of te veel achtergrondgeluid. Dan kon ik dat stukje op de server zetten en dan ging de soundengineer (Joost de Glopper, red.) ernaar luisteren en had ik heel snel een zinnig antwoord of het wel of niet te gebruiken was.”

Alle disciplines bij elkaar

Handig, zegt Bart Oudshoorn, hoofd drama van IDTV. “Het is bijzonder functioneel als we het hele postproductieproces onder één dak hebben. Beeld, geluid en colorgrading – het is heel prettig om die disciplines bij elkaar te hebben. Wij willen als IDTV stappen maken in de post van drama en daar is dit een goede illustratie van.”

Zomer in Zeeland wordt voor SBS6 weliswaar in HD opgeleverd, maar de mastering is in UHD gedaan. “Dan zijn we futureproof”, zegt Oudshoorn, die een gang naar Netflix of andere streamingdienst niet ondenkbaar acht. “We willen uiteindelijk drama van en in de hoogste kwaliteit leveren. Zowel inhoudelijk als technisch hebben we dat bij Zomer in Zeeland weten te bereiken. It fits like a glove.”

Zomer in Zeeland is vanaf 8 januari te zien op SBS 6. De serie vertelt het verhaal van Sjors Mulder (Daniel Boissevain) die na het overlijden van zijn vrouw met zijn kinderen verhuist van Amsterdam naar Zeeland.

Tekst: Ger de Gram

overzicht MTV Europe Music Awards:... United brengt Star Wars...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!