bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!

Mixed reality spelprogramma Smart&Dart

Smart&Dart, een nieuw kinderprogramma van AVROTROS en Skyhigh TV. Het programma, gepresenteerd door GTST-ster Buddy Vedder, kent een unieke studio-setting: door de inzet van mixed reality technologie en een 360 graden greenscreen studio heeft Smart&Dart een vrijwel volledig virtueel decor met daarin diverse bewegende elementen als licht en videoschermen.

Met behulp van trackingcamera’s weten verschillende computersystemen waar virtuele elementen als dartpijlen, publiek en de virtuele achtergronden in de studio (ook wel: de ‘dome’) geplaatst moeten worden.

Het levert een spectaculaire look-and-feel en ongekende kijkervaring op. “Het is op deze schaal nog nooit gedaan”, zegt Gerard de Vries,  technisch projectmanager Mixed reality van UNITED, die samen met Skyhigh TV en AVROTROS het decor ontwikkelde.

“Mixed reality geeft een extra dimensie aan tv en we gaan zeker kijken of we het bij andere programma’s ook kunnen inzetten”, voegt Linda Zuidinga, productieleider bij Skyhigh TV hieraan toe.

Smart&Dart is iedere werkdag te zien om 17.20 uur te zien bij AVROTROS op NPO Zapp.

Lees meer op 'BACKSTAGE'.

contact opnemen?

Heeft u nog vragen of wilt u iets weten?
Neem contact op met:

Ralph ten Kate

Mixed reality spelprogramma Smart&Dart

Het is een ietwat vreemd gezicht: een groot dartbord, met daaromheen alleen groene wanden en camera’s. Toch is de studio van Smart&Dart er een om rekening mee te houden. Want via mixed reality krijgt dit nieuwe kinderprogramma een geheel nieuwe dimensie.

Smart&Dart, een productie van Skyhigh TV in opdracht van AVROTROS, kent een cirkelvormig digitaal decor: alleen het podium, een dartbord en twee desks waarachter de kandidaten plaatsnemen, zijn fysiek in de studio aanwezig – de rest wordt met behulp van mixed reality, softwarematig live ingevuld. Zo ziet de televisiekijker een spectaculair virtueel decor.

UNITED en Skyhigh TV  hebben dit gerealiseerd door onder andere gebruik te maken van een studio die rondom volledig groen is gemaakt (de ‘dome’) en zes Red Spy trackingcamera’s, die bovenop de broadcastcamera’s zijn geplaatst. Dankzij honderden speciale stickers op het plafond van de studio, Weten de tracking camera’s waar ze zich bevinden en weten achterliggende  systemen waar de virtuele en grafische elementen getoond moeten worden.

“Vroeger bepaalde de koopvaardij aan de hand van de sterren hun locatie in de wereld, nu doet een trackingcamera hetzelfde, maar dan aan de hand van speciale stickers”, verklaart Gerard de Vries, technisch projectmanager van UNITED. “De cameraman kan door die data zelfs scherpstellen of inzoomen op de virtuele elementen.”

Wel of geen dartpijlen? 
In het geval van Smart&Dart heeft dat veel praktische voordelen. Zo zijn er diverse grote dartpijlen in beeld, maar die zijn lang niet in elk shot nuttig of stijlvol. “Die haal je in dit gebruiksvriendelijke systeem dan met één druk op de knop weer weg”, grinnikt de MR-operator van UNITED, Marino Rottier. 

Dat zorgt voor een ongekende vorm van flexibiliteit. “Het geeft ons de ruimte creatief te zijn”, zegt Remco Bogaard, regisseur van Smart&Dart. “We kunnen tot op het laatste moment zelf bepalen of we objecten wel of niet in beeld willen brengen.”

Sowieso is mixed reality erg handig voor positionering. Want hoe zorg je er bij een volledig rond decor voor dat er bij totaalshots of close-ups niet per ongeluk een camera in beeld is? Nou, je plaatst gewoon een virtueel object over de camera(man) heen. Rottier: “Mooi dat zoiets kan.” 

Het lijkt een eenvoudige oplossing, maar de productie van Smart&Dart was complex en wordt door De Vries vooral omschreven als een ‘interessant leerproces’.

Nooit eerder gedaan
Mixed reality is niet volledig nieuw, maar nooit eerder op deze schaal ingezet. Smart&Dart is dus op alle fronten uniek: het kostte UNITED en Skyhigh TV dan ook het nodige denkwerk om het hele project binnen de korte tijd die ervoor stond – het programma moest binnen vier weken gerealiseerd worden - te laten slagen.

De meeste tijd ging zitten in de softwarematige kant van Smart&Dart, vertelt De Vries. “Eerst hebben we de dome samen met onze ontwerpers in 3D geconstrueerd. Vervolgens zijn de verschillende onderdelen geïntegreerd in Frontier, het systeem dat United gebruikt om een virtuele studio op te bouwen. Het integreren van de elementen en alle onderdelen technisch op elkaar aan te laten sluiten is complex en luistert nauw.” Frontier, gemaakt door Ross Video, is gebaseerd op de Unreal Engine, vooral bekend als software om 3D-games mee te maken.

Ondertussen werd in de studio het 360 graden greenscreen decor opgebouwd, licht geconfigureerd en het computersysteem opgezet. Daarna was het even spannend. “We zagen in de studio het Smart & Dart concept voor het eerst pas echt werkend”, zegt De Vries. “Dan moet je er vertrouwen in hebben dat alles wat bedacht is, ook zo uitpakt.”

Veel tijd voor correcties en aanpassingen was er niet: tussen opnames en programmering zat een zeer korte periode. Het programma werd voor het eerst op 4 september op NPO Zapp uitgezonden, twee weken eerder nam United er liefst vijftig afleveringen van op.

Live-on-tape
Daardoor was een ‘live-on-tape’ registratie een must, er was geen tweede kans in postproductie. Alles moest in één keer goed. Een uitdaging, maar Smart&Dart mag er zeker zijn, zegt Linda Zuidinga, productieleider bij Skyhigh TV.  “Mixed reality geeft een extra dimensie aan tv en we gaan zeker kijken of we het bij andere programma’s ook kunnen inzetten.”  

Marcel Kuijer, eindredacteur van Smart&Dart, is het daarmee eens. “Wat wij hebben staan, daar zal elke televisiemaker jaloers van worden. Ik weet dat het door hele grote partijen al eerder is geprobeerd, maar het resultaat was nooit zo goed als bij Smart&Dart.”

Het spelprogramma is daarmee een voorbeeld voor andere mogelijke, nieuwe virtuele studio programma’s. “Deze techniek biedt nog zoveel meer mogelijkheden”, besluit De Vries. “Je kunt heel anders nadenken over de opzet van een decor en de studio en kunt zelfs interactiviteit toevoegen. Ik ben echt trots op wat we hier hebben neergezet.”

Neem voor meer informatie contact op met onze sales afdeling via sales@united4all.nl of bel 035 – 77 33 100.

contact opnemen?

Heeft u nog vragen of wilt u iets weten?
Neem contact op met:

Ralph ten Kate
overzicht Regisseur Rick McCulloug... United brengt Star Wars...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!