bel mij terug

Bedankt, U wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!

FBK Games

De FBK Games is de enige internationale atletiekwedstrijd die jaarlijks in Nederland wordt gehouden. Het registreren van dit topsportevenement is een complexe klus, want allerlei wedstrijdelementen lopen door elkaar heen.

Het doel: alle disciplines goed in beeld brengen. Met een centrale regiewagen, eigen faciliteiten om beelden te verspreiden en een ervaren technisch team levert United een compleet pakket. Efficiënter werken kan bijna niet.

FBK Games

Al zo’n vijftien jaar registreert United de FBK Games voor de NOS. Een unifeed voor Studio Sport, maar ook voor het geluid voor het radioprogramma Langs de Lijn. Daarnaast verzorgt United een multifeed voor de afnemers van de Internationale Atletiek Federatie IAAF. Zo gaan de beelden van de FBK Games de hele wereld over. Ook lokale omroepen haken aan en daarnaast wordt een deel van de opnames uitgezonden op schermen in het stadion. Op die manier kunnen de kosten door meerdere partijen worden gedeeld.

Complex project

De FBK Games bestaat uit tal van wedstrijdelementen. Van diverse loopnummers tot technische onderdelen als hink-stap-sprong, discuswerken en polsstokhoogspringen. Je kunt maar een wedstrijdelement tegelijk uitzenden, terwijl alles geregistreerd moet worden om op een later moment alsnog uit te zenden. Van overzichtsbeeld tot detailopnames van bijvoorbeeld een afzet bij het verspringen en de slingerbeweging bij het discuswerpen. Vanuit één centrale regiewagen, de OB-14, leiden verschillende regisseurs dat in goede banen. Alles wat ze nodig hebben, wordt gefaciliteerd door de technische mensen van United.

Een onzekere factor die bijdraagt aan de complexiteit van deze klus, is de weersvoorspelling. Veel wedstrijdonderdelen zijn afhankelijk van de wind, zoals het verspringen. Pas op de ochtend van de wedstrijd wordt bepaald vanaf welke kant er gesprongen wordt en vanaf welke plek er dus moet worden gefilmd. Dan moet je dus snel kunnen schakelen en de cameraopstelling ombouwen.

Projectleider Dave Kolt: “De FBK Games is een van de leukste projecten van het jaar. Een complexe klus waarbij je continu moet nadenken en alert blijven, daar hou ik van”

Steadicam

De techniek verandert zo snel dat United jaarlijks terugkerende klussen elke keer probeert te upgraden. Daarom zette United dit jaar voor het eerst een steadicam in tijdens de FBK Games. Deze camera maakt het mogelijk om zich tussen de mensen te bewegen en tegelijkertijd heel stabiele en mooie effectshots te draaien.

Projectleider Dave Kolt: “Ideaal voor bijvoorbeeld het voorstellen van de atleten op de sintelbaan, maar ook om de emotie te kunnen vangen bij winst of verlies. Je kunt zulke mooie beelden schieten met de steadicam. Het vergroot de beleving van de kijker. Die krijgt daardoor het gevoel: daar had ik wel bij willen zijn!”

Oplossend vermogen

De NOS wilde ook graag detailopnames van de lat bij het polsstokhoogspringen, om precies te kunnen zien wanneer die eraf valt. De NOS vroeg United om samen te werken met een externe partij die deze dienst aanbiedt. Uit de tests bleek hun camera echter te log en te storingsgevoelig. United zette toen in overleg een eigen mini ccd in. De technische dienst van United vond een manier om deze te bevestigen en zo goed mogelijk te integreren in de omgeving.

“Voor de veiligheid van de atleet, moeten de palen waarop de lat ligt, kunnen vallen. De camera moet dus ook tegen een stootje kunnen”, zegt Dave. “We hadden de mini ccd op een eigen statief kunnen zetten, maar dat is heel lelijk. Wij willen juist dat de mensen thuis denken: huh, waar komt dat shot vandaan? Daar adviseren we graag in en in onze werkplaats kunnen we zelf allerlei aanpassingen maken. Gaaf dat we daardoor toch die shots van de lat mogelijk konden maken.”

Van 6 naar 12 kanalen

Tijdens de FBK Games van 2016 werden ook nieuwe LSM’s ingezet; opnamemachines met geen zes, maar twaalf kanalen. Er kunnen dus meer camera’s op worden aangesloten, maar er zijn ook meer outputmogelijkheden. Daardoor kun je veel meer situaties geïsoleerd registreren via maar liefst 35 verschillende feeds. Die signalen moeten echter wel getransporteerd worden. Dat kan met een of meer VOS-boxen, nieuwe glasvezelboxen.

Meer weten?

Of het nu gaat om een sportwedstrijd, festival of ander evenement waarbij veel door elkaar heen geregistreerd moet worden: United leidt het in goede banen. We hebben de ervaring, kwaliteit en expertise in huis, met tal van opties in regiewagens en uplink-mogelijkheden. Alles wat je nodig hebt in één pakket. We denken graag met je mee.

Neem voor meer informatie contact op met onze salesafdelng. Dat kan via Sales@united4all.nl of bel naar 035-7733100.

overzicht Live Augmented Reality v... Webcast voor TEDx

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!