bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!

United brengt Star Wars en Jurassic Park tot leven met Augmented Reality

Stel je voor. Je zit in de Ziggo Dome, tussen nog 10.999 andere liefhebbers van filmmuziek. Bij de eerste klanken van de soundtrack van Jurassic Park gaat het dak virtueel open en zie je levensgrote dinosaurussen zich over je heen buigen. Even later, als het Metropole Orkest de Star Wars-soundtrack van John Williams inzet, scheren plotseling ruimteschepen over je hoofd en vliegen de laserstralen je om de oren.

Zowel voor de bezoekers van de Avond van de Filmmuziek en voor de tv-kijkers thuis was het beleven van filmmuziek nog nooit zó levensecht. En dat allemaal met behulp van Augmented Reality; het was voor het eerst dat deze technologie op zo’n grote schaal voor zo veel publiek in Nederland werd toegepast.

En bij United zijn we er best trots op dat we dit mogelijk hebben mogen maken.

Lees meer via de backstageknop rechts bovenaan de pagina.

 

United brengt Star Wars en Jurassic Park tot leven met Augmented Reality

Realiteit en Augmented Reality lopen door elkaar heen

Het bijzondere aan het project was onder meer dat realiteit en Augmented Reality naadloos op elkaar aansloten: “Stormtroopers liepen tussen het publiek door en schoten op de Millennium Falcon terwijl die de zaal in kwam vliegen”, aldus Luis Oliveira, Senior Technical Artist Augmented Reality bij United. “Als publiek of als kijker thuis weet je op een gegeven moment niet eens meer wat nu echt is en wat niet.”

Het project was niet zonder uitdaging: “Het belangrijkste was dat de beleving optimaal was, voor zowel het publiek in de zaal als voor de tv-kijker thuis”, aldus Jeroen van Rossum, Manager Business Development bij United. “De virtuele elementen moesten in relatief korte tijd worden gerealiseerd, maar wel geloofwaardig en herkenbaar zijn. Het was een live-show, er was dus geen ruimte om nog aanpassingen te doen achteraf.”

Een minstens zo grote uitdaging waren de virtuele scènes. De vliegroutes van de ruimteschepen en de Pterodactylus-vogels, de laserstralen van de Stormtroopers en de ruimteschepen; alles werd dynamisch opgezet. “Dat betekent dat je alles real-time op elkaar moet afstemmen”, aldus Van Rossum. “Je moet rekening houden met de positie van de elementen en hun interactie. Alles wat gebeurt moet dus dynamisch op elkaar reageren.”

‘Geweldige prestatie’
“Ik was in eerste instantie eerlijk gezegd niet zo enthousiast over het idee”, geeft regisseur David Grifhorst toe. “Toen het team van United liet zien wat er technologisch al mogelijk is, werd ik echt enthousiast. Wat er uiteindelijk is neergezet, dat was precies waar ik op had gehoopt. De toekomst van Augmented Reality zit volgens mij ook in storytelling. Dit team heeft echt een geweldige prestatie neergezet. Toen het idee werd geopperd om de Millennium Falcon de Ziggo Dome in te laten vliegen, werd er wel even geslikt. Maar het is gewoon gelukt!”

Techniek

  • Voor het real-time en realistisch renderen werd gebruik gemaakt van Unreal Engine, een techniek die ook in gaming wordt gebruikt
  • Drie camera’s waren uitgerust met Augmented Reality
  • De mechanische tracking werd verzorgd door Eurogrip
  • De productie van de Avond van de Filmmuziek was in handen van PilotStudio
overzicht De toekomst gezien tijde... Hoe Vattenfall de naamsw...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!