bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!
5 February 2020

Jorn Roelofs & Joris Boerhof: Learning on the job

Operationele Assistentie: dé kweekvijver om het TV-vak te leren

De vakgroep Operationele Assistentie is niet alleen onmisbaar in de producties van United, maar misschien ook wel een van de beste kweekvijvers van Hilversum. Je komt oud-assistenten overal tegen; van regisseurs tot TV-producenten en managers

Als er twee mensen zijn binnen United die dat kunnen beamen, dan zijn het wel Joris Boerhof en Jorn Roelofs. Joris zijn carrière 23 jaar geleden als operationeel assistent bij Cinevideogroup, later overgenomen door United. Sinds kort is hij - na wat omzwervingen - weer terug op het oude nest en wel als Head of Operations.

Jorn Roelofs is pas korter onderdeel van de United-familie. In een paar jaar ontwikkelde hij zich van stagiair, tot operationeel assistent en sinds kort, tot Hoofd van de vakgroep Operationele Assistentie.

Tijd voor een goed gesprek over het geheim van deze kweekvijver.

Hoe zijn jullie destijds in de rol van operationeel assistent terecht gekomen?
Joris: “Ik wist eigenlijk op mijn twaalfde al dat ik cameraman wilde worden. Mijn ouders hebben me nog gestimuleerd om journalistiek te gaan studeren. Maar van mijn neef en oom, die bij Cinevideogroup werkten, hoorde ik dat je het vak eigenlijk beter kon leren door als operationeel assistent te gaan werken. En ik ben nog steeds blij dat ze me dat advies hebben gegeven. Je leert er ontzettend veel, ook dingen die je op een opleiding niet meekrijgt. Daarnaast word je gewoon volwassen binnen het bedrijf. Vrienden vroegen me destijds of ik de studententijd niet miste. Maar ik denk dat ik de eerste vijf jaar als assistent meer heb gezien en meegemaakt dan menig student. En heb mijn beste vrienden over gehouden aan die tijd.”

Jorn: “Ik kwam in 2016 voor het eerst in aanraking met United als stagiair en was best onder de indruk van het bedrijf. Ik weet nog goed dat ik toen besloot dat ik terecht wilde komen bij de vakgroep Operationele Assistentie; op locatie draaien, met een grote groep mensen die nauw samenwerkt, en dat ook nog in een hele goede sfeer.”

Wat is het mooiste project waar je aan hebt meegewerkt als assistent?
Joris: “Ik mocht mee als hoofdassistent naar de Africa Cup in Burkina Faso. We zouden daar eigenlijk drie lokale cameramensen opleiden, dat was onderdeel van een overheidsproject. Toen dat niet door bleek te gaan, mocht ik camerawerk gaan doen, wat mijn doorstroming aanzienlijk versnelde.”

Jorn: “Afgelopen jaar werd ik ingezet als HAS (Hoofd Assistent) op Koningsdag in Amersfoort voor de NOS. We waren daar tijdens het bekabelen van de stad met een enorme groep assistenten. Als je dan ziet dat het als een geoliede machine werkt geeft dat een enorme kick. Daarnaast zijn ook muziek evenementen zoals P!NK in Wembley en de MTV Awards in Sevilla projecten die me altijd bij zullen blijven.”

De meeste assistenten stromen later door naar een specialisatie. Hoe ben jij terecht gekomen in de rol van hoofd van de vakgroep?
Jorn: “Ik bemoeide me al vrij snel met de opleidingen; wat ik zo mooi vind, is hoe mensen binnen United worden opgeleid. Je leert gewoon wat televisie maken inhoudt; van camerawerk, tot bekabeling, techniek, alles. Het is echt leuk om te zien hoe snel nieuwe mensen groeien binnen dat team. De assistentenploeg is constant in beweging. Er is veel ruimte om door te groeien richting een andere discipline. Daardoor blijft de samenstelling van de ploeg altijd weer een mooie uitdaging.”

Joris: “Als je de juiste instelling hebt – je houdt van hard werken en bent proactief – dan kom je daar vanzelf boven drijven.”

Nu zijn jullie allebei in mooie functies binnen United terecht gekomen. Welk advies zou je geven aan mensen die nu aan het begin van hun carrière staan?
Joris: “Als je in de TV-wereld wilt werken, dan is het beste wat je kunt doen kennis verzamelen, vragen stellen. Dit is dé tijd om nieuwsgierig te zijn; je kunt alle kanten van het vak leren kennen en iedereen is bereid om je alles te laten zien.”

Jorn: “Je kunt hier je eigen toekomst creëren. Mogelijkheden zijn er zat, maar je moet ze zelf aangrijpen.”

Joris: “Precies dat. De mensen die destijds samen met mij assistent zijn geweest zijn op de meest uiteenlopende plekken terecht gekomen; een van mijn collega’s destijds was Job Robbers, hij is nu een van de beste sportregisseurs van Nederland. Sommigen zijn producent geworden, anderen werken nu bij United in een leidinggevende functie. Toen we binnenkwamen, konden we nog niks. Nu zijn we de meest ervaren mensen in het vak.”

Is er nog ruimte in het team?

Jorn: “Er is altijd plek voor nieuw talent, vooral omdat we als bedrijf op elke plek natuurlijk blijven vernieuwen.”
Joris: “Zelfs al zitten we officieel helemaal vol; als er iemand binnenkomt met fonkelende ogen, de goede instelling en motivatie; voor goede mensen maken we gewoon ruimte.”

overzicht Peter Bakker en Julian M... Jasper Ruitenberg: Het d...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!