bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!
5 January 2018

Het werk van Felix van Geuns

"Wij bieden de verbindende factor met het Livecenter"

Sinds 1 januari 2018 is Felix van Geuns coördinator Livecenter bij United.

Het Livecenter is de spil tussen registratie, bewerking en distributie van live content. Investeringen in apparatuur en een flinke uitbreiding van de ruimte en crew maakt deze service 24/7 mogelijk.

United maakt met het Livecenter een grote sprong in de optimalisatie van live uitzendingen. Het biedt connectiviteit in het veld van ENG, studio’s, remote locaties en postproductie. Felix: “Ons team neemt de verantwoordelijkheid alles naar behoren te laten werken. Bovendien hebben wij de benodigde kennis om knelpunten bij live uitzendingen te verhelpen zowel aan de IT- als aan de videokant.” Connected Camera, waarmee op locatie gedraaide content snel beschikbaar wordt gemaakt voor redacties, krijgt een vaste plek in het Livecenter. En ook op het proces van live streaming is het Livecenter ingericht. “Al lijkt het allemaal zo gemakkelijk geregeld, een uitzending op internet is eigenlijk een productie op zich. Er komen zaken aan te pas die je niet hebt als je iets direct van de satelliet doorstuurt naar een zender. Zoals bijvoorbeeld toestemming krijgen van het kanaal, de vormgeving aanpassen, bezoekers de mogelijkheid bieden om reacties achter te laten, en dergelijke.”

Inrichten van het Livecenter

Felix is verantwoordelijk voor de crew, projectbegeleiding, budgetbewaking en het contact met belanghebbenden in- en extern. “Wat ik binnen het bedrijf merk is dat veel mensen ideeën hebben over hoe het Livecenter ingezet kan worden. Wij zijn aan het bekijken hoe we al die wensen kunnen waarmaken. Tegelijkertijd leveren alle inzichten mij weer zo veel op.” Bij het inrichten van de essentiële processen vindt hij het uitkristalliseren heel leuk. “Wat ik zo interessant vind op deze positie is dat het Livecenter zich moet manifesteren als de verbindende factor, zowel letterlijk als figuurlijk. Letterlijk omdat we verbindingen hebben via satelliet, glasvezel en internetstreaming die we allemaal aan elkaar kunnen knopen. Figuurlijk omdat wij met alle afdelingen intern de handen ineen slaan.”

De jongen die iets van internet afweet

Voordat Felix werd gevraagd om het Livecenter te gaan runnen, was hij als workflow specialist werkzaam bij Postproductie. Felix vertelt: “Ik ben bij United binnengekomen als ‘de jongen die iets van internet afweet’.” Zijn baan bij Postproductie had veel raakvlakken met internet en streaming: de video van de ene plek naar de andere krijgen via het web. Maar ook met hoe sites en klantportalen eruit moesten komen te zien, de zogenoemde ‘frontend’ van een site. Twee verschillende expertises die zich beiden via internet uiten. Op beide punten had Felix ervaring opgebouwd bij een online videobedrijf. Ook zijn opleiding richtte zich op de combinatie van internet en video. “Destijds wilde ik professioneel veejay worden, maar dat kwam als bedrijf niet van de grond.” Voordat Felix het bedrijfsleven in ging gaf hij enige tijd les in het beroepsonderwijs. “Ik zag hoe een paar van die jonge gasten nieuwe materie oppakte en daar toffe nieuwe dingen mee gingen maken, dat wilde ik ook!”

Remote Ingest Box

Een van ‘die toffe dingen’ die Felix voor United maakte is de Remote Ingest Box (RIB): een slim apparaat met kaartlezer, in een compact koffertje, bestemd voor productie op locatie. “Ik heb de proof of concept uitgebouwd en er een product van gemaakt. Je geeft nu het koffertje mee - aan vloggers bijvoorbeeld - en dat wat ze schieten plaatsen ze er met een geheugenkaartje heel gemakkelijk in. De RIB is de start van een workflow die ervoor zorgt dat het materiaal op de juiste plek binnen onze videomontage-omgeving terecht komt. Ik maakte er een dashboard bij waarop je kan zien welke machine zich waar bevindt, wat ‘ie aan het doen is en hoeveel video hij naar ons toe heeft gestuurd. De klant kan dan op afstand het materiaal bekijken en bewerken.”
Felix is erg gesteld op het teamwork bij United. Al heeft hij de programmatuur van de RIB in grote lijnen zelf bedacht, zijn collega’s boden hem - elk op hun eigen gebied - veel hulp. “Afdeling Graphics heeft van de gebruikersinterface op het scherm van de RIB iets geweldig moois gemaakt.  Onze ICT-afdeling heeft een prachtige systematiek voor de uitrol van de software naar alle boxen opgezet. De Technische Dienst hielp me op hun beurt met de robuuste constructie. Al zou je er mee gooien, het blijft allemaal goed werken!”

Remote regie heeft de toekomst

Tot slot blikt Felix vooruit in de toekomst. “Steeds meer dienstverlening vindt via IP en in het bijzonder internet plaats. Meer toepassingen op het gebied van remote regie zie ik wel verschijnen. Nu al maken wij RTL Boulevard en RTL Late Night vanuit twee verschillende studio’s terwijl de regie vanaf één plek gebeurt. Via glasvezelkabels gaat het via het Livecenter richting zender. Er zijn nu al ideeën om regiesets hier in het pand te plaatsen waar regisseurs verschillende programma’s achter elkaar kunnen maken in plaats van op locatie steeds de boel op te moeten bouwen.”

overzicht Het partnership van Unit... Manager Sales & Marketin...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!