bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!
15 August 2016

Jeffrey ter Stege: Record voor Graphics bij EK Atletiek 2016

De uitstraling van een evenement valt of staat met een eenduidige corporate identity. Voor het EK Atletiek bestond al een zeer uitgebreide huisstijl, alleen was die met name geschikt voor print en de website. Daarom ontwierp de afdeling Graphics de gehele videobranding. Graphic Designer Jeffrey ter Stege vertelt erover.

Record voor Graphics bij EK Atletiek 2016

Wat hebben jullie allemaal gemaakt?
“Begin dit jaar startte een socialmediacampagne met allerlei promofilmpjes voor het EK Atletiek. Op basis van de huisstijl deed mijn collega Steven een voorstel voor de videovormgeving. Denk aan titelbalken, bewegende achtergronden voor YouTube en overgangen van het ene filmpje naar het andere. Maar we hebben ook de eventpresentatie ontworpen.”

Je bedoelt voor de big screens in het Olympisch Stadion en op het Museumplein?
“Klopt. Ook daar was vormgeving nodig, zoals een achtergrond voor de mascotte Adam en de kisscam, maar ook de intro’s voor de wedstrijdbeelden; alles wat je ziet moet immers aangekondigd worden. Voor elk onderdeel maakten we een aparte kaart: voorrondes, halve finales en finales. In de categorie Track Events heb je onder meer de loopnummers 100, 200, 400, 800 en 1500 meter en de vijf en tien kilometer. Voor vrouwen en mannen, dus dat zijn al 32 kaarten. In totaal hebben we er 193 gemaakt. Dat is niet alleen een heel groot aantal, ze moesten ook opgeleverd worden voor de 32:9 schermen in het Olympisch Stadion. Dat is twee keer zo breed als de standaard 16:9 schermen en dus ook een dubbel aantal pixels: 3840 pixels in plaats van 1920.”

Wow, dat is een enorme hoeveelheid extra data. Welke impact had dat op de productie?
“Behoorlijk rigoureus: zulke grote bestanden hebben veel meer tijd en capaciteit nodig om te renderen naar video. Het idee was eerst een filmpje van twee minuten per kaart, maar dat kost zo’n twee uur renderen. En dat keer 193… Daarom zijn het filmpjes van 30 seconden geworden, anders was het qua tijd niet haalbaar. Daarnaast moest ongeveer de helft van de kaarten ook opgeleverd worden in 16:9 voor de standaardformaatschermen op het Museumplein. Al met al een heleboel werk.”

Waarom niet één achtergrond maken en dan ter plekke de tekst eroverheen plaatsen?
“Dat doen we inderdaad ook voor bijvoorbeeld het NK Atletiek. Maar op het EK zijn er veel meer wedstrijdonderdelen, waarvan er een heleboel tegelijkertijd plaatsvinden. Een hectische situatie waarin een foutje zo is gemaakt. Door alle kaarten vooraf te maken, kun je alles checken en hoeft de regie ze alleen maar in te starten.”

Hoe heb je deze klus ervaren?
“Het EK Atletiek is een geweldig evenement en het is supertof om hieraan een bijdrage te kunnen leveren!”

overzicht Cameraman Niels van Brak... Manager Sales & Marketin...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!