bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!
15 August 2017

Cameraman Pieter Visser: "De Drone biedt perspectieven"

Droneshots bieden meerwaarde aan een productie. Niet iedereen realiseert zich echter dat een drone volgens de wet een echt luchtvaartuig is met bijbehorende regels. Pieter Visser van United verzekert dat dronegebruik bij United piekfijn geregeld is.

Doneshots bij United

Wat is de meerwaarde van droneshots?
“Een craneshot zonder de fysieke beperkingen van een crane, mooie totaalshots, verrassende perspectieven. Shots die voorheen onmogelijk waren kunnen nu met een drone wel gemaakt worden. De kracht zit hem vooral in de mogelijkheid om heel laag te vliegen en dichtbij het onderwerp te komen. Het rakelings langs objecten vliegen geeft het shot veel dynamiek, dat krijg je met een vliegtuig niet voor elkaar!”

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in deze vliegende machines?
“Ik heb van jongs af aan affiniteit met luchtvaart. Toen de Chinese dronebouwer DJI in 2013 met de Phantom 1 op de markt kwam kon ik mijn passies filmen en luchtvaart combineren. Toevallig lag er een Phantom stof te happen bij United. Deze machine heb ik gerepareerd en verbeterd. Ik bouwde een videozender en telemetrie in. De Gopro voorzag ik van een gimbal, zodat de camera keurig stil hangt. Mijn eerste droneklussen waren een bestemmingsfilm voor de KLM in Japan en Expeditie Robinson.”

Hoe zit het met de wet en regelgeving?
“In 2013 kwam er in Nederland een verbod op commercieel dronevliegen. Het verkrijgen van een ontheffing bij de inspectie leefmilieu en transport was echter geen sinecure. Vanaf dat moment maakte ik van wet en regelgeving een hele studie, want die ontheffing moest er komen. Wet en regelgeving zijn nodig voor veilig gebruik van drones, maar zijn in Nederland buitenproportioneel. In grote delen van Nederland kan niet gevlogen worden. Daar moet echt verandering in komen. Door het bewandelen van de officiële weg heb je als serieus bedrijf wat meer inspraak. Onlangs deelde ik mijn bevindingen met de beleidsmaker van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ik heb niet de illusie dat daarom nu alles goedkomt, maar er wordt op zijn minst geluisterd.”

Wie mogen er met een drone werken?
“Veel van de droneshots die je op tv ziet zijn illegaal geschoten door mensen die een Phantompje of een Mavic in de achterbak hebben liggen. Bij United zijn dronepiloten gecertificeerd. Ikzelf ben een bevlogen dronepiloot: ik gaf namelijk zelf theorieles aan mijn collega’s Richard de Jong, Volkert Vonk en Maurits Helfensteijn.”

Hoe ziet de toekomst er volgens jou uit?
“De overheid heeft nu draconische maatregelen getroffen om het dronegebruik te reguleren. De wetgeving is buitenproportioneel en er is niet goed over nagedacht. Dit werkt verlammend voor de Nederlandse drone-industrie. De toekomst zie ik echter niet heel negatief. Vanaf 2018 of 2019 zal de drone wet en regelgeving onder de verantwoordelijkheid van de Europese luchtvaartautoriteiten (EASA) vallen. Dat biedt betere perspectieven.”

overzicht Camerawerk als levenssti... Schakeltechnicus Patrici...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!