bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!
23 June 2017

Cameraman Niels van Brakel over Pinkpop

Onder werktijd je helden ontmoeten; als cameraman kan dat. Niels van Brakel kijkt dan ook elk jaar uit naar Pinkpop. “Het is een van de mooiste klussen; nergens anders komen werk en de soundtrack van je leven zo samen.”

United bij Pinkpop

Het is een legendarische editie, die van 1992. Eddie Vedder klimt tijdens het optreden van Pearl Jam op een camera-kraan en duikt het publiek in. Het is zelfs de reden dat Niels van Brakel cameraman werd.

 “Ik was een tiener en zag vanaf de bank op televisie hoe Eddie Vedder de cameraman wenkte. Die bracht zijn kraan naar het podium zodat Eddie erop kon klimmen en draaide ’m tot boven het publiek voor een stage dive. Dat maakte zó’n indruk, ik vond het fantastisch! Toen ik wat ouder werd en niet wist wat ik met m’n leven wilde, dacht ik terug aan dat moment. Cameraman, dat leek me wel wat.”

“Ik wist niet goed hoe ik dat aan moest pakken, maar regelde een baan in de studio’s van RTL. Na een tijdje hoorde dat ik ze bij CinevideoGroup interne opleidingen gaven. Ik solliciteerde, werd aangenomen en toen de planning vroeg of ik voorkeuren had, stond ik een maand later op Pinkpop. Als assistent, maar een jaar of vier later als cameraman. Ik heb alleen de editie van 2009 gemist, toen m’n dochter werd geboren.”

 Met hart en ziel aan het werk

“Pinkpop is al jaren een goed geoliede machine en het is geweldig samenwerken met onze opdrachtgever NTR/VPRO. Ook al is er aan weerszijden altijd wel een wisselingen in het team; toch voelt het ieder jaar weer als thuiskomen. Meteen, zodra je het terrein op loopt. Het is een van de mooiste klussen om te doen en veel collega’s kijken er net als ik echt naar uit.”

“Het mooie van dit werk is dat je je helden kunt ontmoeten. Zo weet ik bijvoorbeeld van een collega die meedraait op het podium, dat hij vroeger als klein jongetje het terrein op sneakte om Doe Maar te zien. Alleen had hij het optreden toen net gemist. Maar dit jaar stond hij gewoon te draaien bij Doe Maar.”

“Mijn mooiste herinnering is het optreden van Muse tijdens Pinkpop 2015. Mijn vriendin en ik zijn zwaar fan van Muse. We hebben onze dochter zelfs vernoemd naar een van hun nummers; haar tweede naam is Bliss. Toen ik aan het draaien was, kwamen werk en privé zó samen, ik was helemaal overweldigd door emotie en kwam daarna letterlijk jankend van het podium.”Meercamera Teamwork

In 2016 stonden onder meer de Red Hot Chili Peppers, Major Lazer, Rammstein en Paul McCartney in de line-up. United verzorgde met achttien camera’s, waaronder twee cranes en een draadloze RF camera het festival in Landgraaf de registraties en live uitzending op onder meer NTR/VPRO en 3FM.

Acht camera’s bedienen de Main Stage, met Niels als een van de cameramannen. “Bij elke band wisselen we van plek, zodat je steeds met een andere camera werkt. De handcamera’s zijn bijvoorbeeld best zwaar, dus is het fijn om energie en krachten te verdelen. Maar het is ook heel leuk om te doen; zo komt iedereen aan bod op elke positie.”

Grote betrokkenheid productie crew

“Het is zo tof om dit te kunnen doen, na afloop vertrekt iedereen ook altijd met een big smile van het festivalterrein. Ik snap dat iedereen andere interesses heeft, maar dat is het mooie van United. We zijn zo’n groot bedrijf en maken zo ontzettend veel verschillende soorten programma’s.”

“Het maakt niet uit of je gek bent van muziek, sport, politiek of wat dan ook: er is altijd wel een programma dat bij je past. Daardoor zijn we bij United ook zo betrokken bij de producties. Sommige collega’s genieten bijvoorbeeld met volle teugen als ze de Champions League of UEFA Cup kunnen draaien. Cameraman, het is echt een prachtig vak!”

Meer weten?

Of het nu gaat om een festival, sportwedstrijd of ander evenement waarbij veel door elkaar heen geregistreerd moet worden: United leidt het in goede banen. We hebben de ervaring, kwaliteit en expertise in huis, met tal van opties in regiewagens en uplink-mogelijkheden. Alles wat je nodig hebt in één pakket. We denken graag met je mee.

Neem voor meer informatie contact op met onze salesafdelng. Dat kan via Sales@united4all.nl of bel naar 035-7733100.

overzicht 'Je eigen werk terugzien... Colorist Elisa Mariani r...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!