bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!
10 September 2016

Media manager Arne Wieberink: “Ik bevind me in de frontlinie van de techniek”

Als mediamanager opereert Arne Wieberdink in het hart van een branche waarin de technologie razendsnel verandert. “Werken met de nieuwste technieken is soms frustrerend, want je loopt ook tegen beperkingen aan. Maar ik vind het leuk om daar oplossingen voor te bedenken.”

Het vak van mediamanager

“Simpel gezegd houdt mijn werk in dat ik voor diverse producties, zoals RTL Late Night en Koffietijd, verantwoordelijk ben voor het inladen van al het gedraaide materiaal, zodat het gemonteerd kan worden. Zodra de montage klaar is, zorgen we ervoor dat de files bij de zender komen, dat het project slim gearchiveerd wordt en dat alle belangrijke onderdelen, zoals vormgeving en de uitzendmaster, bewaard blijven en naar de klant worden gestuurd. Dat traject stroomlijnen is het belangrijkste dat we doen. Maar voorafgaand aan dat traject heb je als Mediamanager ook een consulterende rol. Ik ga met klanten in gesprek en adviseer bijvoorbeeld of ze in SD, HD of UHD moeten gaan werken, waar ze op moeten letten tijdens het draaien, wat ze wel en niet moeten doen om de montage op de goede manier te laten verlopen, hoe dat montagetraject eruit kan zien, et cetera.”

Vooraan in de loopgraven

“Om dit werk goed te kunnen doen, moet je weten wat nieuwe ontwikkelingen behelzen en het verschil kennen met al bestaande mogelijkheden, wat je ermee kunt en wat niet. Pas dan kun je klanten goed adviseren over het materiaal dat ze kunnen inhuren en wat niet. Daarom doe ik veel onderzoek naar nieuwe technieken, zoals als 4K en HDR film. Op internet is daar nog amper documentatie over te vinden en dan merk je echt dat je vooraan in je vakgebied aan het opereren bent. Samen met opdrachtgevers en fabrikanten zoeken we grenzen op, bepalen we standaarden en bespreken de problemen waar we tegenaan lopen. Dat maakt mijn werk heel leuk: ik bevind me voor in de loopgraven van de techniek. Werken in de frontlinie is soms ook frustrerend, want niet alles lukt en niet alles wat je wilt, kan al. Bijvoorbeeld doordat de bandbreedte of de resources nog te beperkt zijn. Maar het bedenken van oplossingen daarvoor is leuk. Dus lees ik veel, struin het internet af, spar ik met collega’s, en probeer dingen uit. Dat zit eigenlijk in het hele bedrijf verweven. Zo organiseerde mijn leidinggevende, Thijs van de Kamp, deze zomer een HDR testdag om met een aantal nieuwe camera’s diverse benchmarks te draaien om zo precies te weten wat ze wel en niet kunnen.”

Grote verantwoordelijkheid

“Afgelopen zomer mocht ik twee maanden naar de Filipijnen voor Expeditie Robinson. Mijn taak daar was het maken van de back-ups; werk dat ik in Hilversum eigenlijk niet zo vaak doe, omdat in principe iedereen een back-up kan maken. Wat dat betreft is het werk wat minder uitdagend dan in Hilversum, maar de verantwoordelijkheid is erg groot. Er wordt ter plekke vrijwel niets gemonteerd, dus als je materiaal kwijtmaakt, is dat echt een probleem. Uiteraard hebben we allerlei veiligheidschecks ingebouwd zodat niets zomaar gedeletet kan worden en controleren we alles meerdere malen. Daarnaast was het belangrijk om de back-ups te laten maken door iemand die ook ter plekke problemen kan analyseren en oplossen. Want als je niet kunt back-uppen, kunnen de discs niet worden hergebruikt en dan kun je op een gegeven moment gewoon niet verder. Dus is het heel belangrijk om de productie draaiende te houden en iedereen een gerust gevoel te geven dat de boel geregeld is. Daarnaast assisteerde ik bij IT-problemen, zoals een vastgelopen printer, router of een wifi-netwerk dat het niet doet, het aarden van de stroom, dat soort dingen.”

Goed geoliede machine

“Het was geweldig om voor Expeditie Robinson te mogen werken, echt ongelooflijk! Er was daar helemaal niets dat aan de bewoonde wereld doet denken: de onbewoonde eilanden, de ongerepte prachtige natuur, heel erg bijzonder. Daarnaast was het mooi in een heel ervaren team terecht te komen, echt een goed geoliede machine. Het was dan ook in alle opzichten een heel unieke ervaring en natuurlijk een enorme kick om aan misschien wel het beste en leukste televisieprogramma van Nederland te werken. De uitdaging zat ’m vooral in het schoon- en drooghouden van de apparatuur. Vocht, stof, zand en beestjes zijn daar de vijand, maar mijn apparatuur stond er relatief veilig in een ruimte met de airco standaard op 22 graden. De camera’s en geluidsspullen hadden het veel zwaarder te verduren. Eigenlijk was ik de enige met een kantoorbaantje!”

overzicht Cameraman Niels van Brak... Manager Sales & Marketin...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!