bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!
25 April 2018

Schakeltechnicus Patricia van Huystee-Walhof

"Het is zo leuk om te zien hoe alles samenkomt"

Patricia van Huystee-Walhof als schakeltechnicus

Als student videokunst aan de kunstacademie in Enschede ontdekte schakeltechnicus Patricia van Huystee-Walhof haar passie voor editing en techniek. Haar stage bij Sonotech (nu United) werd een vast (en lang!) dienstverband. Eerst als editor en daarna als schakeltechnicus.

Wat doet een schakeltechnicus?

“Ik ben de rechterhand van de regisseur in de reportagewagen of in een studio met een vaste regie. Op de beeldmixer programmeer ik voordat het programma begint wat de regisseur in beeld zou willen hebben. Denk aan slow motion-effecten bij sport wedstrijden. Ik ben uiteindelijk degene die op de knoppen drukt en ingrijpt als iets niet goed is. Meestal repeteren we eerst zodat ik nog kan finetunen. Bij de ene regisseur krijg je meer vrijheid dan bij de andere. Dat heeft te maken met hoe goed je elkaar kent en aanvoelt.”

Welke eigenschappen heb je nodig?

“Koelbloedig blijven als er om je heen hectiek heerst. Het programma moet ondanks alles gewoon doorgaan. Niet bang zijn om fouten te maken, je moet dus lef hebben. En goede communicatieve vaardigheden, het liefst ook in het buitenland. Ik red me in het Engels, Duits, Frans en Italiaans.”

Noem eens een spannend moment?

“Vorig jaar was ik in Milaan met een Italiaanse wagen, een van de eerste HD-wagens die ze hadden met een heel oude beeldmixer die ik niet kende. Vooraf had ik tips ingewonnen van een andere schakeltechnicus en heb daar – zo goed en zo kwaad – mee gewerkt. Het was een onmogelijk lastige mixer, de medewerkers konden slecht Engels en ik moest alles handmatig klaarzetten. Toen dreigde het mis te gaan. Na de eerste keer live zat de tafel compleet vast. We hadden 10 minuten voor de tweede livegang. Gelukkig kwam de hoofd beeldtechneut naar me toe en twee minuten voor live deed ‘ie het weer. Alles is goed gekomen, maar het waren hectische momenten. Je hebt altijd nog een uitvalsweg: de noodrail, maar die wil je nooit gebruiken. Hierop kun je alleen harde schakelingen maken zonder enige vormgeving. Gelukkig heb ik hier tijdens mijn schakelleven nog geen een keer gebruik van hoeven maken.”

Wat vind jij het leukst om te doen?

“Live-programma’s met vier of meer camera’s zijn voor mij de grootste uitdaging. Gisteren maakte ik een livestream voor het Ministerie van Defensie. Het ging om een oefening van de Landmacht in Litouwen op YouTube waarbij het publiek live vragen kon stellen. Vanuit onze kleine wagen met drie camera’s en een verbinding met Litouwen. Ik schakelde en hield me bezig met regie. Ook vind ik het reizen wat met mijn werk gepaard gaat heel leuk.”

Mediacentrum Defensie vraagt jou veel?

“Ja, wij vormen een vertrouwd team. Voor de Marinedagen maakte ik verschillende filmpjes. Die met de amfibische landing vond ik het mooist om te doen. Je manoeuvreren op een landingsvoertuig en op een rubberen boot meevaren. Je komt op plekken waar je normaalgesproken nooit komt. Het scenario lag er al maar ik mocht inhoudelijk meedenken over de regie. Een camera op een landingsvoertuig, een andere op Texel en er kwam een drone aan te pas. Alles in samenwerking met fijne collega’s. Het is zo leuk om te zien hoe alles samenkomt!”

 

Naam: Patricia van Huystee-Walhof
Functie: Schakeltechnicus
Werkt bij United sinds 1988 (Sonotech)

overzicht Cameraman Pieter Visser:... Eerste cameraman Peter G...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!