bel mij terug

Bedankt, je wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.
Bedankt!
26 April 2018

Eerste cameraman Peter Groeneveld

"Het kippenvel staat regelmatig op mijn armen"

Dat United voor de NOS 150 uur live-televisie en samenvattingen maakte tijdens de Spelen, blijft bijzonder. En als je dan als eerste cameraman ook nog eens helemaal vooraan staat, geeft dat een enorme kick.

Eerste cameraman Peter Groeneveld over de Spelen 

Hoe was het bij de spelen?

“Alsof een jongensdroom is uitgekomen! Ik ben een enorme sportliefhebber. Dat ik dan via mijn werk de kans krijg om op precies op die plekken te zijn waar het gebeurt, dat is heel bijzonder. Natuurlijk is het keihard werken. Maar niets overtreft de uitdaging om mooie beelden te schieten, waarin je net dat ene detail of die bijzondere emotie vast-legt vanaf je positie op het middenterrein. Tijdens het werk ben je uiteraard volledig gefocust en draai je geheel op je professionaliteit. Toch gebeurt het me regelmatig dat het kippenvel op mijn armen staat. Het gevoel van ‘erbij zijn’ blijft speciaal.”

 

Het was een hele volksverhuizing hoorde ik?

“Inderdaad. We waren met 117 mensen in Gangeung, de stad van de Olympische schaatsers. Alleen al aan materiaal gingen maar liefst 72 volgeladen pallets mee.”

 

Je bent gewend te reizen?

”Elke dag ben ik op pad. Als cameraman bij RTL Late Night en Koffietijd bijvoorbeeld, maar ook bij grote schaatsevenementen en sporttoernooien zoals voetbal EK's en WK's. Ik reisde voor mijn werk naar alle continenten, alleen Australië ontbreekt nog.”

 

Hoe ben je in dit vak gerold?

“Het zal je misschien verbazen, maar ik ben begonnen als metaalbewerker. Dit vak heb ik enkele jaren uitgeoefend. In die tijd vond ik het al wel super interessant om met beeld bezig te zijn. Ik fotografeerde en maakte video's. Uiteindelijk rolde ik het vak van cameraman in. Ik kreeg een opleiding in Hilversum en werd via mijn werkgever United ingezet voor de omroepen. Het beviel me goed, en kijk eens waar ik nu allemaal terecht kom.“

 

Wat waren andere bijzondere momenten in je carrière?

“Het eerste shot van Máxima in haar trouwjurk was van mij. Als ik daar aan terugdenk, dan raakt dat me nog steeds. Ook bijzonder was het toen ik een hand kreeg van Barack Obama toen hij in Het Rijksmuseum was. Voor de Spelen was ik aan het werk als cameraman in: Vancouver, Sotchi en Rio de Janeiro. De bijbehorende accreditatiekaarten en hesjes hangen bij mij thuis in Lekkerkerk. En die van Pyeongchang hangen er nu ook bij. Dat zijn mijn trofeeën!”

overzicht Schakeltechnicus Patrici... Showregisseur Marcel de...

kunnen wij je helpen?

Let's unite

Bedankt!